Prostreno.cz

Pro zdraví a pohodu si dejte denně papriku

Jsou dobré na oči, imunitu i celkovou kondici. Jíte papriky denně? Pokud ne, o hodně tím přicházíte. Jejich antioxidační aktivita nezná hranic!

Od vypěstování první papriky jakožto tropické rostliny uběhlo více než 6 500 let. Jak velký kus cesty tyto plody urazily! Naštěstí si ji našly i na tuzemské zahrádky, kde jsou běžně k vidění. Celoročně je nabízejí také obchody, což je ke zdravotnímu prospěchu všech. Už jste dnes měli svůj šťavnatý příděl?

Zrak jako ostříž? Může být

Oči člověku umožňují vidět všechny krásy světa, proto by o něj měl náležitě pečovat. Že v tom podstatnou roli hraje výživa, to snad ani netřeba zmiňovat. Klíčové jsou zejména dva speciální karotenoidy lutein a zeaxantin chránící sítnici před oxidačním poškozením. Červené papriky jsou na ně obzvláště bohaté, proto i vědecké studie (1) naznačují, že značně omezují riziko šedého zákalu, stejně jako makulární degenerace.

Anémie, na mě si nepřijdeš!

Únava, dušnost, nevolnost, závratě, ztráta chuti k jídlu, bolest hlavy i bledost sliznic. To k celkové pohodě vážně nepřidá. Tyto symptomy má anémie neboli chudokrevnost, níž jsou náchylnější ženy, s čímž souvisí ztráty krve při menstruačních cyklech i porodech (2). Přicházejí tím o železo, jež je nezbytnou součástí hemoglobinu a přenáší kyslík do tělesných tkání. Právě uvedený druh zeleniny je jeho impozantním zdrojem, proto je každodenní konzumace doporučovaným preventivním opatřením (3).

Zakousněte se do antioxidační podpory

Papriky rovněž překypují antioxidanty a fenolickými sloučeninami, které mají v popisu práce obranu buněk i celého organismu. Předcházejí tím celé řadě chronických onemocnění, a to včetně těch onkologických, kardiovaskulárních a neurologických (4). Mimochodem, jednoznačně nejvyšší antioxidační aktivitu mají ty žluté, které na talíři udělají i pěknou parádu. Zmínit se musí i to, že ulevují při artritidě (5) a významně posilují imunitní systém (6). Kdo by jim odolal, že?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705341/, (2) www.health.gov/healthypeople/objectives-and-data/browse-objectives/nutrition-and-healthy-eating/reduce-iron-deficiency-females-aged-12-49-years-nws-17, (3) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170108/nutrients (4) www.link.springer.com/article/10.1007/s10068-022-01177-x, (5) www.mdpi.com/1420-3049/26/17/5341, (6) www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system#red-bell-peppers






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat