Zdravý životní styl může prodloužit život o dvě desetiletí

20 let k dobru. Tolik jich můžete získat, když se budete držet osmi jednoduchých doporučení. Nezáleží na tom, jak jste teď staří, prospěch to přinese vždycky!

O zdravém životním stylu už bylo řečeno mnohé. Pořád to ale nemusí znamenat, že jsme slyšeli všechno. Kdy se s ním vyplatí začít, aby opravdu přinesl propagované účinky? Nikdy není pozdě, takže pomyslný vlak vám ještě neujel.

Správný čas? Klidně teď hned

„Čím dříve, tím samozřejmě lépe. I když ale uděláte změny ve svých padesáti nebo šedesáti letech, stále to pro vás bude velmi prospěšné,“ myslí si čínská specialistka na zdravovědu Xuan-Mai T Nguyen, která v současné době pomáhá americkému ministerstvu pečovat o válečné veterány (1). Tato expertka se svým odborným týmem analyzovala data téměř 700 tisíc vysloužilých vojáků, aby zjistila, jaké faktory životního stylu opravdu souvisejí s delší existencí. Těchto terapeutických aspektů je celkem osm a prý člověku přidají až 20 let. Pokud chcete jejich seznam, tady ho máte černý na bílém.

Tajemství jídla, odpočinku a přátelství

Jezte dobře, vyhněte se cigaretám a kvalitně spěte. Tím dle slov a závěrů jmenované odbornice půjdete dlouhověkosti naproti asi nejvíce. Také byste měli zůstat fyzicky aktivní, omezit alkohol a léky na bolest užívat opravdu jen ve výjimečných případech. K tomu se naučte zvládat stres, aby vás neválcoval a obklopte se pozitivními sociálními vazbami a přátelskými vztahy. Tímhle vším si riziko předčasného úmrtí snížíte minimálně o 50 procent, což rozhodně není zanedbatelné. Odměnou vám budou i štíhlé křivky, protože pohyb v kombinaci s vyváženým jídelníčkem je dietním zlepšovákem číslo jedna. Kdybyste náhodou nadbytečná kila potřebovali shodit o něco rychleji, vyrazte hned po probuzení na krátkou procházku. Je prokázáno (2), že ranní sluneční světlo má velký vliv na index tělesné hmotnosti.

Zdroje: (1) www.theguardian.com/society/2023/jul/24/eight-lifestyle-changes-extend-your-life-researchers-say, (2) www.news.feinberg.northwestern.edu/2014/04/03/zee_light_exposure/






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat