Vyprávění příběhů má pozitivní vliv na duševní zdraví

I když je ticho uklidňující, povídejte, co hrdlo ráčí. Vyprávění příběhů totiž přesahuje svou konvenční roli zábavy a objevuje se jako katalyzátor duševního zdraví a pohody. To jste o něm věděli?

Příběhy z dětství, zábavné historky z natáčení, sdílení vlastních obav, zkušeností a postřehů patří k formě duševní terapie. Prostřednictvím osobních vyprávění se jednotlivci vyrovnávají s traumaty a zdravotními výzvami, podporují spojení a léčení. Tedy nejen to. Pokud si své historky nenecháte pro sebe, dočkáte se i dalších výhod.

Vyprávění zlepšuje poslechové dovednosti a podporuje představivost

Aktivní zapojení do vyprávění rozvíjí pozorné naslouchání, životně důležitou sociální dovednost. Ponoření se do vyprávění také stimuluje představivost, rozšiřuje kognitivní obzory a podporuje odolnost vůči životním stresorům (redukuje stresový hormon kortizol).

Vyprávění zvyšuje empatii

Vyprávění příběhů vyvolává empatii tím, že vytváří emocionální spojení s postavami a spouští uvolňování hormonu oxytocinu, který je známý svými účinky při snižování úzkosti a stresu (1). Zároveň reguluje společenské vazby a chování, zlepšuje paměť a emoční spojení.

Vyprávění vytváří pozitivní emoce

Vyprávění utváří náladu a vnímání sebe sama, podporuje optimismus a psychickou odolnost. Další důvod, proč se pochlubit příběhem o tom, jak vás v práci vyšplouchla kolegyně.

Vyprávění má výhody pro jednotlivce s demencí

Terapie vyprávěním příběhů a reminiscenční terapie nabízí výhody jedincům s demencí už jen proto, že podporuje kognitivní funkce a stimuluje pozornost a koncentraci. Prostřednictvím společného vyprávění senioři bojují proti zhoršování paměti.

Vyprávění propojuje s ostatními

Vyprávění příběhů slouží jako účinný nástroj komunikace, od uchvácení publika až po překlenovací vědecký diskurz. Suma sumárum, chcete-li zaujmout davy a zároveň léčit sebe sama, neváhejte pustit si pusu na špacír.

Zdroje: (1) wwwpubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15834840, www.thehealthsite.com/photo-gallery/5-ways-storytelling-promotes-mental-health-1068300/mental-health-care-sketch-diagram-5-1068301/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat