Pocení má velký zdravotní přínos, proto se zahřejte třeba v sauně

My bychom pot jistě oželeli, ale naše tělo ne. Víte, jaká má pozitiva ? Dojděte si pro ně do sauny, která vám napraví zdraví i stresem zatíženou psychiku.

Znáte ten pocit, když se při běhu, jízdě na kole nebo intenzivní lekci jógy začnete potit? Tak jistě, tělesná vlhkost v kombinaci se skvrnami na oblečení může být trochu nepříjemná, a to nemluvě o pachové stránce. Ale vem to čert, protože tahle přirozená reakce těla, jejímž primárním cílem je prevence nebezpečného přehřátí, má i čarovnou léčivou moc!

Mokré měřítko budované formy

Pocení během fyzické aktivity bývá důkazem, že jste dosáhli úrovně přínosné pro kardiovaskulární zdraví. Američtí vědci z Michiganské univerzity jsou na základě svého výzkumu (1) dokonce přesvědčení, že lidé s lepší kondicí se oproti těm méně zdatným potí mnohem dříve a intenzivněji. Řada z nich v tom vidí způsob, jak z těla vyplavit spoustu škodlivin a značné množství toxinů. Ano, říká se to. Dle názoru expertů z výše uvedené vzdělávací instituce to však zase tak divoké není, neboť se pot skládá převážně z vody a minerálů, takže vylučovaných nežádoucích látek je v něm vlastně minimum. I tak bychom ho ale měli uvítat. Proč? To si povíme třeba v sauně!

Tepelná terapie jako pohlazení těla i mysli

Saunování si s báječnou kondicí spojuje celá řada studií (2). A dost to souvisí s pocením, neboť má vliv kromě kardiovaskulárního i na hormonální systém – zvláště je-li vydatné, což v tomto prostředí dozajista bývá. V sauně se dočkáte i dalších výhod. Počítá se k nim třeba úleva od stresu a navození dobré nálady, zlepšení symptomů alergie, posílení imunity, zkvalitnění spánku a omlazení pokožky (3). Pot sám o sobě navíc obsahuje přírodní antibiotikum, a protože se v jeho důsledku omezuje hromadění soli a vápníku v ledvinách i moči, funguje jako prevence ledvinových kamenů (4). Také se na něj teď budete dívat smířlivějšíma očima?

Zdroje: (1) www.canr.msu.edu/news/is-sweating-good-for-you, (2) www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(18)30275-1/fulltext, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941775/, (4) www.shorthillsderm.com/blog/5-benefits-of-sweating/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat