Mezi skryté hrozby chladného počasí patří i bolest kloubů

Chladné počasí si se zdravím moc nerozumí. Stres vyvolaný chladem špatně působí na cévy v srdci a na srážlivost krve. Tim ovšem výčet neduh tolik typických pro nízké venkovní teploty nekončí. Co všechno i vás může potkat?

Zima je pro zdraví nebezpečnější než horko. A protože se právě ochladilo, možná jste už také zjistili, že vás trápí něco, s čím přes podzim či jaro problémy obvykle nemáte. Tohle je pět věcí, které nikdo na chladnu nemiluje.

1. Respirační problémy

Dýchání chladného vzduchu může způsobit podráždění a zúžení dýchacích cest, což zhoršuje stavy jako je astma a bronchitida. Kromě toho suchost studeného vzduchu odstraňuje ochranný hlen lemující dýchací cesty, takže zvyšuje náchylnost k respiračním infekcím. Osoby s již existujícími respiračními stavy by tak měly přijmout zvláštní opatření, například nosit šátky.

2. Zvýšený krevní tlak

Chladné počasí zatěžuje kardiovaskulární systém a přispívá ke zvyšování krevního tlaku a srdeční frekvence. Jelikož tělo tvrději pracuje na udržení stabilní vnitřní teploty, v ohrožení jsou převážně jednotlivci se srdečními problémy. Patříte k nim? Pak se musíte teple oblékat, zůstávat v suchu a vyhýbat se nadměrné námaze.

3. Raynaudův syndrom

Raynaudův syndrom je stav, když se krevní cévy nadměrně zužují v reakci na nachlazení nebo stres, což omezuje zásobování krví postiženými oblastmi, obvykle prstů. Lidé trpící Raynaudovým fenoménem by se taktéž měli chránit před chladem a vlhkostí. Je žádoucí zakrývat celé tělo, zvláště pak ruce. Především je však potřeba vyvarovat se rychlého ochlazování (například u regálů s mraženým zbožím v obchodech) a jakéhokoliv poranění prstů.

4. Zvýšená bolest kloubů

Chladné počasí zesiluje bolest kloubů, zejména u jedinců s artritidou. Klouby potřebují k regeneraci především kloubní výživu a kolagen. Je nutné chlad nepodceňovat a dělat vše pro to, aby klouby neofoukly a neprostydly. O to více pak bolí.

4. Oslabená imunitní obrana

Extrémní chladné počasí v neposlední řadě ohrožuje schopnost imunitního systému odrazit infekce. Dlouhodobé vystavení chladu v těle vyvolává stres a nahrává chřipce a nachlazení.  Pro podporu imunitního zdraví v zimních měsících upřednostňujte vyváženou stravu, zůstaňte fyzicky aktivní, dostatečně spěte a modlete se, aby jaro přišlo co nejdřív.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10120534/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat