Pravidlo pěti vteřin proti prokrastinaci

Je vaší specialitou odkládání věcí „na potom“? A možná jste kvůli tomu zbytečně vystresovaní… Pokud by vám v tomto ohledu dobrá rada přišla více než vhod, přinášíme pravidlo 5 vteřin. Uvidíte, jak výrazně vám zlepší život.  

Žádná chuť uklízet, nedostatek odvahy požádat šéfa o rozhovor a žádný chytrý nápad, co napsat kamarádce, se kterou jste se dlouho neviděla, ale najednou po ní zase toužíte. A tak to neřešíte… Dokud vás jednoho dne nepořádek v bytě, nespokojenost v práci a stesk po staré kamarádce nedožene, takže není jiná možnost a musíte něco udělat. Bohužel je to často dvakrát tak těžké – a navíc jste ztratili čas.

A přesně takhle to s prokrastinací funguje. Brání nám následovat své potřeby a dělat věci hned, jen abychom se mučili a ztěžovali si život. Ale naštěstí se s tím nemusíme smířit. Pravidlo 5 vteřin nás proti prokrastinaci dokáže ochránit. Tak proč to aspoň nezkusit.

Jak funguje pravidlo 5 vteřin?

Pravidlo 5 vteřin vyvinula americká spisovatelka a motivační koučka Mel Robbins a funguje velmi zjednodušeně řečeno takto: Pokud cítíme impulz něco udělat, počítáme zpětně od 5 do 1. Například: "Potřebuji uklidit stůl, 5, 4, 3, 2, 1 – jdeme na to!". Nebo "Ráda bych napsal své staré kamarádce ze školy. 5, 4, 3, 2, 1 – Milá Katko, doufám, že se máš dobře! Myslím na tebe a ráda si zase po telefonu pokecám. Co takhle středa večer? S pozdravem!“. Hotovo. Není třeba o tom dlouho přemýšlet a už vůbec ne tlačit to neustále před sebou. Stačí počítat pozpátku a udělat to.

Inspirace startem rakety

Mel Robbins tuto metodu sama vyzkoušela a změnila svůj život. "Když mi bylo 41, můj život byl v troskách," píše na svém webu melrobbins.com. „Nezaměstnaná, s manželskými problémy, sebevědomí na bodě mrazu. Chtěla jsem se změnit, ale nemohla jsem se k tomu přimět. Vždycky existovala výmluva."  

Televizní reklama s raketou jí dala nápad na odpočítávání. "Říkala jsem si, co když místo dlouhého přemýšlení o výmluvách, když se spustí alarm, prostě vstanu, jako když raketa vzlétne?" 5-4-3-2-1 pro ni uzavřelo mezeru mezi myšlením a konáním. Čím více věcí řešila a dokončila, tím větší bylo její sebevědomí. 

Funguje to?

Z psychologického nebo neurologického hlediska dává metoda Mel Robbins dokonalý smysl. Zaprvé – počítání nám nedovolí váhat a hledat důvody, proč se neřídit impulzem. Zadruhé – odpočítávání nás připravuje na to, že se něco stane. A zatřetí – je pro nás snazší reagovat na konkrétní signál („1“) než na vágní záměr ( „chtěl bych...“ , „měl bych...“ ). Takže s pravidlem 5 vteřin nakonec podvedeme sami sebe, přesněji tu stranu, která nás zpomaluje. 

Stále vám to zní příliš jednoduše na to, aby fungovalo? Pak vám rozhodně nic nebrání to alespoň zkusit.

Zdroj: Mel Robbins, „5... 4... 3... 2... 1... Go! The 5-second rule“






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat