Největší chyby v přátelství

30.04.2024 | Vztahy

Přátelé. Potřebujeme je, spoléháme na ně, ale občas jim uštědříme i pěkně tvrdou ránu. Vinou čeho se mohou urazit, odmlčet a stáhnout? Přešlapů, kterých se na nich dopouštíte, existuje hned několik.

Řecký filozof Aristoteles řekl, že přítel je jedna duše ve dvou tělech, což neuvěřitelně sedí. Přátelství jako takové se totiž přirovnává k lásce, ovšem bez fyzického kontaktu. Pečovat se o něj musí vždycky, jinak vyprchá. Neděláte náhodou tyhle chyby, které ho oslabují?

Nedostatek kontaktu

Možná váš přítel přestal reagovat na vaše zprávy a nelajkuje ani komentáře a fotky na vašich sociálních sítích. Nebo už nenavazuje kontakt jako dříve. Může to být způsobeno tím, že jste na něj zkrátka neměli čas – dlouhé týdny či měsíce. Zřejmě má pocit, že o jeho osobu zase tolik nestojíte.

Nevyžádaná a překvapivá zpětná vazba a kritika

Vaše kamarádka je opravdu nadšená z nového oblečení, které si koupila. Pochopitelně, že se vám pochlubí a zeptá se vás, co si o tom myslíte. Bez obalu utrousíte, že ty šaty, jež si koupila, jsou příšerné (jako ty předchozí), a navíc jí spíš sluší tohle a tamto. Taky by se konečně měla jinak líčit. Au, to bolí. Upřímnost je jedna věc, ale nevyžádaná zpětná vazba a kritika bez špetky sebekontroly druhá.

Pomlouvání

Drby jsou v naší kultuře sociální a obvyklou měnou, ale zároveň velkým průšvihem. Přemýšlejte. Ani vám by se nelíbilo, kdyby si přítel nenechal pro sebe důvěrnou informaci o vašem kupříkladu intimním životě. Skutečný kamarád nepomlouvá a drží slovo, pokud jde o uchovávání tajemství. Máte v tomhle čisté svědomí?

Nadměrná výřečnost a skákání do řeči

Přítel vás má rád, nicméně neskáče radostí, když mu neustále skáčete do řeči, opravujete ho a často ani nepustíte ke slovu. Zamyslete se, zda o svých problémech nemluvíte až příliš – na úkor druhých. Je to další z frustrujících prohřešků vůči přátelství.

Chladný odstup

Vynecháváte-li kamaráda z večírků, skupinových sezení či hromadných výletů, dřív nebo později se vám odcizí. Zapomínáte sledovat významné událost v jeho životě? Tak to počítejte se stejným problémem.

Zdroje: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-teen-doctor/202304/8-major-friendship-missteps






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat