Otázky k mnohem lepší konverzaci

Pocity a myšlenky mají obrovský vliv na kvalitu našich rozhovorů. Které otázky položit, abychom optimalizovali konverzaci? 

Hlavou se nám denně údajně prožene 60 až 80 tisíc myšlenek. Bohužel je většina z nich negativních. Přitom naše myšlenky hrají v rozhovorech důležitou roli. Přestože je naše protějšky přímo neslyší, ani nevidí a předpokládáme, že zůstávají skryté, myšlenkové vzorce nám mohou v rozhovorech buď překážet, nebo naopak pomáhat. To druhé je potřeba se naučit.

Často během konverzace přepínáme na autopilota, aniž bychom o našich konverzačních vzorcích příliš přemýšleli. Koneckonců, musíme naslouchat, odpovídat a dbát na to, aby rozhovor vždy zůstal napínavý a nenastalo nepříjemné ticho – alespoň si to myslíme. Navíc v rozhovorech často působíme velmi subjektivně. Necháme se vést svými pocity a emocemi a riskujeme tím nepříjemné situace. Proto je lepší ve většině rozhovorů zůstat objektivní.  Jak se ale do této objektivní role pozorovatele dostat?

Abychom odhalili myšlenkové vzorce, které nám pomáhají nebo brání v rozhovoru, můžeme si položit čtyři otázky. Každá otázka poskytuje vhled do dynamiky a vzorců konverzace, což nám umožňuje lépe se orientovat v matoucích nebo obtížných interakcích.

Jaká je má role?

Konverzace podvědomě souvisí s dynamikou moci. To je někdy dobré, ale často to může zničit průběh konverzace. I když jsme „mocnější“, třeba proto, že máme v práci vedoucí pozici, měli bychom se k sobě vždy chovat s respektem. Pomáhá klást si otázky typu: Jsem jako šéf arogantní, nebo skromný? Jsem respektující nebo odsuzující? Jsem jako přítel kritický nebo podporující?

Pokud pozorujeme svou roli v našich interakcích a praktikujeme vnímání sebe sama, aniž bychom se posuzovali, můžeme se osvobodit od těchto neužitečných vzorců a vědomě změnit svůj tón a přístup.

Jaký je můj příběh?

Jsou to příběhy, vzpomínky, traumata a zážitky, které z nás dělají to, kým jsme. Když slyšíme příběhy, které odpovídají našim myšlenkovým vzorcům, náš mozek se zapne. Zažíváme nervovou vazbu, nával dopaminu a pozitivní sdílenou zkušenost. Bez ohledu na to, jakou roli hrajeme – matka, otec, sourozenec, vůdce nebo přítel – každá interakce je komplexní sbírkou příběhů a potenciálních spojení. Negativní na celé věci je, že různé příběhy nás také mohou držet v pasti strachu, starostí a nevyřešených konfliktů. Takže když někdo odporuje našemu přesvědčení, reagujeme emocionálně a na autopilota. Ale nemusíme se kvůli tomu vzdávat svých příběhů. Jen si je musíme uvědomit, rozpoznat je a vybrat si ty, kteří nám pomáhají, a odmítnout ty, které ne.

To znamená, že pokud budeme věnovat pozornost svým příběhům a tomu, jak ovlivňují ostatní, místo abychom je přijali jako jedinou pravdu, naše myšlení a pocity se mohou změnit.

Co je skutečnost a co fikce?

Fakta jsou nesporná. Jsou důležité pro vytvoření společného základu, na kterém můžeme stavět. Na rozdíl od faktů jsou naše názory složité, osobní a nejisté. Naše ego, naše role a naše osobnosti jsou velmi pohodlné a tvoří velkou část našich myšlenek. Ochotně je bráníme, protože se s nimi tolik ztotožňujeme. Když však své názory zkoumáme, pomalu se od nich odpoutáváme a odhalujeme své hlubší – často nevědomé – myšlenky.

To znamená: V obtížných rozhovorech se vždy zeptejte sami sebe, jaké potřeby a touhy hrají roli, jaké mocenské problémy, starosti a myšlenky vás ovlivňují a podle jakých měřítek děláte své úsudky.

Jak lépe porozumět druhým?

Nevědomě obhajujeme a hájíme své pozice, protože jsme vycvičeni, abychom „měli odpověď“. Abychom si mohli dobře popovídat, nemusíme se vzdávat svých názorů. Ale také bychom se neměli snažit přesvědčit ostatní o svém názoru a vnucovat jim svou údajně správnou odpověď. Dobré otázky otevírají vaši mysl a srdce. Když se ptáme na touhy, obavy, mocenské problémy a normy druhých, zveme je ke kooperativní, kreativní interakci.  

Pozorujte, jak se v konverzacích postavíte za sebe a ostatní. A zaměřte se na kladení otázek namísto blokování nebo obhajování.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat