Fenomén sabotování přesčasů

Výraz #quietquitting už nějakou dobu koluje na sociálních sítích a nezbláznit se kvůli práci vlastně není nový nápad. Přesto si firmy na fenomén stěžují. 

Název „Quiet Quitting“ je trochu zavádějící, protože ve skutečnosti nejde o tiché a tajné ukončení. Je to spíše mix tichého odchodu, odhození pera v 17 hodin a partyzánského boje proti podmínkám zaměstnavatele. Nespočívá v tom, že neděláte nic, ale že přesčasy už neděláte s úsměvem a za dobré slovo. Jinými slovy, zaměstnanci dělají jen to, za co jsou skutečně placeni. Je to radikální?

Postarat se o sebe

Fenomén popisuje, jak se zaměstnanci odmítají nadprůměrně zavázat k firmě a místo toho říkají „ne“, stanovují limity a vytvářejí svobodu. Už žádné (neplacené) přesčasy, žádné e-maily po práci, žádné telefonáty během přestávky na oběd, žádné úkoly, které ve skutečnosti nepatří do vaší oblasti. Něco, co se bohužel v mnoha firmách ustálilo. 

Upřednostňují volný čas, přátele, rodinu a koníčky a podle toho i své zdraví. Protože nemá cenu dávat neustále 120 procent, pokud je vaše duševní a fyzické zdraví zničené. 

Proč se obětujeme?

A proč to všechno děláme? Lidé dříve pracovali, aby měli dobrou budoucnost. Dnes pracujeme a pracujeme a pracujeme s vědomím, že naše budoucnost bude tak či onak vypadat bezútěšně. Inflace, chudoba ve stáří, klimatické změny... K čemu to tedy všechno je? 

Náš pracovní svět je založen na meritokratickém přístupu ke kapitalistickému systému – alespoň za předpokladu, že funguje. Jinými slovy: Kdo více pracuje a podává lepší výkon, také více vydělává, má větší úspěch a větší kupní sílu a je celkově lepším člověkem. Tak se etablovala kultura spěchu, která nás všechny dříve nebo později dožene ke kolektivnímu vyhoření. Tento stereotypně mužský přístup nejenže ignoruje různé potřeby a povinnosti, ale také je založen na pracovním světě, ve kterém muži pracují více než 40 hodin, zatímco jejich ženy se doma starají o děti, psy a domácnost.

Práce jako sociální statut

Vzhledem k tomu, že prací v takovém systému trávíme neúměrně velkou část života, ustálil se i postoj, že naše práce nás prezentuje. Práce už často není jen chleba, ale utváření identity, a stejně jako od nás má očekávání náš zaměstnavatel, tak je i my v sobě internalizujeme: Svou prací se definujeme a svou sebehodnotu měříme svou produktivitou. 

Že systém prostě nefunguje – alespoň když úspěch měříte věcmi, jako je zdraví, štěstí a alespoň částeční rovnováha mezi pracovním a soukromým životem – není převratné nové zjištění. Zatímco dříve jsme byli přesvědčeni, že práce přesčas a snaha o práci snů patří k životu, nyní se učíme, že a jak se můžeme – a musíme – přestat ztotožňovat se svou prací.

A to neznamená, že nechcete dát všechno, ale nedělat to přehnaně. Že ne vždy pracujete o 50 procent víc, než práce vyžaduje, a že ti, kteří to dělají, nejsou odměněni, dokud se jednoho dne všichni společně nezhroutíme.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10062397/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat