Známky toho, že byste měli vyměnit své polštáře

Trávíme celou noc s hlavou na polštářích, takže je klíčové, aby polštáře, slovensky vankúše, byly pohodlné a čisté. Poznáte, kdy je vyměnit? Na tyhle signály si dejte pozor.

Každou noc se na polštářích hromadí spousta srsti domácích mazlíčků, lupů a prachu. Tento prach může přitahovat roztoče a další alergeny, což může mít negativní vliv na spánek. Jak polštáře stárnou, zároveň shromažďují spoustu tělesného tuku a potu, takže jsou páchnoucí a skvrnité. Také výplň v polštářích časem ztrácí svůj tvar a objem, což vede k horší podpoře hlavy a krku.

Známky, že potřebujete nové polštáře

Kdy polštáře vyhodit? Pokud zaznamenáte, že jsou ploché, hrudkovité, zdeformované, nepohodlné a zažloutlé, zvažte, co s nimi. Péřové nebo prachové polštáře vydrží nejdéle ze všech (až tři roky), a to díky tomu, že je lze snadno znovu načechrat a vyčistit rychlým, ale šetrným průchodem pračkou a sušičkou.

Polštáře se spodním okrajem nebo polyesterové polštáře

Polyesterové vankúše jsou bohužel jedny z nejméně odolných polštářů, u nichž se zhruba po roce snižuje jejich kvalita. Je tomu tak kvůli jejich levné výplni, která při opakovaném používání špatně drží. Z tohoto důvodu je mějte pouze v oblastech, kde se nebudou pravidelně používat, například v pokojích pro hosty.

Polštáře z paměťové pěny

Polštáře z paměťové pěny je potřeba každé dva až tři roky vyměnit. Pěna v nich se může časem rozpadnout a stlačit, což opět vede k menší podpoře hlavy a krku. A pěnové výplně, stejně jako ostatní výplně polštářů, se spojují s prachem a alergeny.

Mikroperličky/gelové polštářky

Tyto hypoalergenní polštáře vydrží zhruba dva roky, neboť ani jejich perličková výplň není věčná. Nemějte s nimi slitování.

Jak o polštáře pečovat

Životnost polštářů lze prodloužit tím, že o ně budete dobře pečovat. Používejte zipový chránič, jež funguje jako bariéra zabraňující nadměrnému hromadění tělesného tuku, potu, pachů a vlhkosti. Polštáře pravidelně načechrávejte, aby si udržely tvar. Skvrny a rozlité tekutiny okamžitě ošetřete. Předejdete tak dlouhodobému zabarvení nebo zápachu.

Zdroje: www.thespruce.com/how-often-should-you-replace-pillows-8357368, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat